Uw organisatie voorbereiden op calamiteiten

Ongeacht de grootte van uw bedrijf of organisatie is het van essentieel belang dat zowel u als uw personeel goed zijn voorbereid op eventuele calamiteiten. Welke maatregelen kunt u treffen om een veilige werkvloer te creëren?

Creëer een veilige werkvloer en werk met een protocol

Ten eerste is het uiteraard van belang dat u de werkomgeving zo veilig mogelijk inricht. Een groot deel van de calamiteiten op de werkvloer komt voort uit onzorgvuldigheid en hadden vrij eenvoudig voorkomen kunnen worden met een strikt protocol. Wanneer u een protocol wordt opgesteld worden onveilige situatie voorkomen en hoeft er minder vaak ingegrepen te worden. Veilig gedrag is immers even belangrijk als een veilige werkomgeving.

Opleidingen en trainingen

Daarnaast is het uiteraard van belang dat uw organisatie beschikt over de juiste tools en kennis. Zo dient u bijvoorbeeld een voldoende aantal werknemers binnen uw team te hebben dat beschikt over een BHV certificaat. De juiste kennis is immers van cruciale waarde op momenten van hoge druk waarin snel gehandeld dient te worden. Mocht er een ongeluk plaatsvinden, of er wordt iemand onwel, dan weet de BHV-er direct hoe er gehandeld moet worden. Zorg er daarom voor dat uw BHV-ers adequaat kunnen opereren wanneer nodig en dat ze hun kennis up to date houden. Maak gebruik van externe expertise en stel een frequente herhalingstraining op.

BHV applicaties

Naast jaarlijkse opfristrainingen die door veel bedrijven worden ingezet is een zeer goede manier om kennis omtrent bedrijfsveiligheid op peil te houden middels de BHV app van Findwhere. Dit Nederlandse bedrijf heeft met hun applicatie EMS de optimale tool ontwikkeld die organisaties in staat stelt om direct te kunnen reageren op noodsituaties.