Veiligheidstrainingen voor het bedrijfsleven

Een kantoor lijkt misschien niet een typische omgeving waar veel ongelukken gebeuren, maar ook daar komt het voor dat personeelsleden onwel worden, zich verwonden of een ambulance nodig hebben. Als werknemer hoop je natuurlijk dat dit nooit gebeurt, maar overal zit een ongeluk in een klein hoekje en als er dan toch iemand gewond of onwel raakt kan je beter goed voorbereid zijn. Voor het bedrijfsleven zijn verschillende veiligheids-trainingen beschikbaar, de meest voorkomende zijn de EHBO- (eerste hulp bij ongelukken) en de BHV (bedrijfshulpverlening) cursus.

EHBO cursus

Tijdens de EHBO cursus wordt er vooral getraind op hulpverlening voor kleine ongelukjes en hulpverlening tijdens het wachten op een ambulance. Zo leer je verbanden aan te leggen, de stabiele zijligging toe te passen, beroertes en flauwtes herkennen en behandelen, maar ook hoe de automatische externe defibrillator te gebruiken en reanimatie toe te passen. Zo kan een EHBO’er op de werkvloer dus het verschil maken tussen leven en dood.

Het is niet voor elk bedrijf verplicht je werknemers EHBO te trainen. Het kan zijn dat het verplicht wordt gemaakt als blijkt uit de risico inventarisatie en evaluatie dat de kans op een ongeval meer dan gemiddeld is. Het is echter geen slecht idee voor elk bedrijf om een aantal personeelsleden te trainen zodat elk ongeval goed behandeld kan worden.

BHV cursus

In het geval van brand of elke andere reden waarbij het gebouw moet worden ontruimd heb je BHV getrainde personen nodig die de evacuatie van begin tot eind te kunnen organiseren. Deze veiligheids-training bestaat bijvoorbeeld uit de onderwerpen brand bestrijden, alarmeren en ontruimen. De BHV training zorgt ervoor dat je mensen hebt die een noodsituatie herkennen, kunnen behandelen, weten wanneer alarm te slaan en dan het gebouw goed georganiseerd te ontruimen. De aanwezigheid van een EHBO- of BHV-getraind personeelslid kan zowel voor werknemer als werkgever een geruststelling zijn.