Regel snel je code 95 bijscholing

Je bent er niet met je rijbewijs alleen

Ben je beroepschauffeur, dan krijg je iedere 5 jaar te maken met de verplichte code 95 bijscholing. Die opleiding wordt gegeven in aanvulling op het rijbewijs C of D wat je als beroepschauffeur hebt gehaald. Deze bijscholing is niet – wat velen denken – een luxe; het is een pure noodzaak en harde eis om de weg op te mogen. 5 jaar na het behalen van je rijbewijs C of D moet je dan ook naar de rijschool terug voor deze bijscholing. Je rijbewijs alleen halen staat dus ook niet garant voor een levenslange loopbaan achter het stuur.

Een verplicht aantal uren

Ga je deze bijscholing volgen, dan zit daar een opleiding van 35 uur aan vast. Trek er dus gerust een werkweek voor uit. Deze tijd wordt verdeeld over een aantal uren praktijkles en een aantal uren theorieles. De praktijkles moet minimaal 7 uur zijn gevolgd; de overige uren mogen als theorieles worden gevolgd. Het aantal uren wat je aan bijscholing hebt gevolgd wordt bijgehouden door de rijschool en is te bekijken via je DigiD.

Regel je bijscholing verstandig

Heb je zowel rijbewijs C als rijbewijs D, dan zou je denken dat je twee maal 35 uur, dus in totaal 70 uur moet bijscholen. Dit is gelukkig niet het geval. De bijscholing kan in één keer worden gevolgd; voor een aantal delen van de bijscholing wordt dan namelijk vrijstelling verleend. Het is zaak dat jij je bijscholing op een verstandige manier inplant. Het bijscholen wordt namelijk gelijk op je rijbewijs geregistreerd. Heb je net een nieuw rijbewijs als jij je bijscholing afrondt, dan moet je dus opnieuw naar het gemeentehuis toe om het aangepaste rijbewijs op te halen. Dat is voor menig beroepschauffeur teveel gevraagd. Verstandiger is het dan ook om samen met de rijschool te bepalen wanneer jij de lessen voor je bijscholing volgt. Zo weet je heel zeker dat je in één keer een nieuw rijbewijs met de juiste aantekeningen kan gaan ophalen.