Neem geen onnodig risico met explosieven

Het lijkt in alle gevallen onnodig, maar vergis je niet. Ons land heeft al twee wereldoorlogen gekend, en dat is nog niet compleet verdwenen. Bommen uit bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog kunnen nog steeds gevonden worden. En daar kom je liever op de goede manier achter, bijvoorbeeld als een EOD ze vindt voordat jij ze vindt.

EOD, wat is dat?

De Explosieven Opruimings Dienst wordt ook wel de EOD genoemd, dat scheelt al een hele mondvol. Wat zij doen zegt de naam eigenlijk al, maar zij ruimen niet alleen de explosieven op. Zij kunnen ook preventief te werk gaan, dus het opsporen van eventuele explosieven. Zij hebben hier speciale pakken en machines voor, om dit zo veilig mogelijk uit te voeren.

Land gekocht

Heb jij bijvoorbeeld een stuk braakliggend terrein gekocht, en wil je dit gaan bebouwen? Dan kan het erg verstandig zijn om de EOD in te huren om preventief onderzoek te doen. Zo ben jij er zeker van dat er geen explosieven tevoorschijn komen tijdens het bouwen. Veiligheid gaat natuurlijk voorop.

Vreemd object gevonden

Het kan natuurlijk ook zijn dat je een vreemd object hebt gevonden, in het bos bijvoorbeeld. Of desnoods in de stad. Als het redelijk groot is, en cilindervormig, is het het beste om de EOD in te schakelen. Het zou goed een ongewenst souvenir kunnen zijn van de Tweede Wereldoorlog. Het is niet verstandig om zelf het object op te pakken, aan te raken of te verplaatsen. Je kunt niet weten of het een bom is, en zo ja of hij actief is. Je weet ook niet welke bewegingen een eventuele bom af kunnen laten gaan. Gelukkig weet de EOD hier alles van af, en kunnen zij het vreemde object op een veilige manier verwijderen.