Bescherm je lijf en leden

Je lijf en leden zijn een groot goed. Je wilt er dan ook alles aan doen je lichaam te beschermen tegen de gevaren van buitenaf. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor veiligheid, vooral op de werkvloer. Door middel van de wet- en regelgeving van de overheid, maar ook door werkgevers die steeds meer oog en oor krijgen voor hun medewerkers.

Neem bijvoorbeeld werken op hoogte. Dat brengt veel risico’s met zich mee, waartegen een werknemer eenvoudig beschermd kan worden door het gebruik van een valbeveiliging.

Vanaf 2.50 meter hoogte ben je verplicht een valbescherming te dragen. Maar ook op lager niveau, bijvoorbeeld bij het werken boven water, boven uitstekende delen of op een onregelmatig oppervlakte, kan een valbescherming verplicht zijn. Je riskeert bij verzuim niet alleen een boete, maar je zet vooral iemands gezondheid op het spel als je geen goede bescherming gebruikt. Het is dus slim je te oriƫnteren op goede materialen die het werken op grotere hoogte veiliger maken.

Drie onderdelen

Een goed bevestigingspunt waaraan een kabel kan worden vastgezet, het comfortabele maar stevige harnas dat de medewerker draagt en het valstopapparaat zijn de drie belangrijkste onderdelen van een valbeveiliging. De eerste en tweede moeten een behoorlijk gewicht kunnen dragen en dus van uitstekende kwaliteit en zeer goed onderhouden zijn. Zij moeten immers het gewicht dragen mocht er een val plaatsvinden. Het valstopapparaat zorgt er voor dat de val in de lucht al geremd wordt, en voorkomt daarmee dat de medewerker hard op de grond terechtkomt. De valbeveiliging is er voor om te voorkomen dat de medewerker niet in de lijnen beknelt kan raken. De drie onderdelen samen zorgen voor een veilig gevoel voor werknemer en werkgever, dankzij de wetenschap dat de werknemer de best mogelijke bescherming heeft tijdens elke klus.